Duurzaam wonen; we kunnen er bijna niet meer omheen. Je hebt hier ongetwijfeld een mening over en misschien ben je er zelf wel mee bezig. Maar op welke manier en in hoeverre? Ideeën hebben over duurzaamheid is mooi, maar dit toepassen in je eigen leven is een ander verhaal. Bij Decokay helpen wij je graag een handje op weg naar het verduurzamen van jouw woning. Je kunt hier kiezen voor producten van natuurlijke of gerecyclede materialen of ‘hightech’ materialen die het milieu zo weinig mogelijk belasten.


SmartStrand:

Tapijt van SmartStrand; waarvan de vezels bestaan voor 37% uit natuurlijk zetmeel. Deze garens zijn momenteel de meest milieuvriendelijkste op de markt. Bij de productie van de SmartStrand Triexta-vezel is maar liefst 30% minder energie nodig dan voor andere vezels. Het volledige productieproces stoot bij gevolg 63% minder CO2 uit dan dat van andere synthetische vezels. Het garen van SmartStrand heeft een gesloten celstructuur waardoor vloeistoffen of vocht nooit door de vezels worden geabsorbeerd. Dat kenmerk van de vezels is blijvend en verandert of vermindert niet door de jaren heen. Er bestaat dan ook geen twijfel over dat elke SmartStrand-kwaliteit gedurende zijn volledige levensduur bestand is tegen vlekken en vuil. Als het tapijt per ongeluk toch bevlekt raakt, dan kunnen de vuile deeltjes meestal met zuiver water worden afgewassen zonder sporen achter te laten.A House of Happiness maakt heel succesvol gordijnenstoffen van gerecycled katoen: restmateriaal uit de T-shirtproductie is heel goed her te gebruiken om de meest prachtige stoffen van te maken. Er is ook gordijnstof in de collectie die voor een groot gedeelte bestaat uit gerecyclede polyester, afkomstig uit hergebruik van weggegooide waterflesjes. Ingezamelde flessen gaan naar de verwerker waar ze worden gesorteerd, gemalen en gewassen. Daarna verwerkt een fiberproducent de grote balen met plastic snippers: de gemalen flessen worden gesmolten en deze worden gesponnen tot een draad. Van deze draad wordt uiteindelijk de gordijnstof geweven.

De recent gelanceerde ‘groene’ najaarscollectie bestaat niet enkel uit 100% duurzame en gerecyclede stoffen, ook hebben zij een start gemaakt met een nieuw drukprocedé waarmee we 80% water besparen (dat is ongeveer 1000 liter per rol van 50m!). Alle prints van de najaarscollectie zijn gemaakt met dit nieuwe drukprocedé en zij gaan zowel het aantal gerecyclede stoffen als het aantal prints met het nieuwe drukprocedé uitbreiden in de komende collecties.

We willen allemaal toch meewerken aan het verminderen van afval?Muurverf van Sigma Air Pure is een innovatieve herwinbare (biobased) verf met een luchtzuiverende werking. De lucht die we in onze woningen inademen kan vervuild zijn door een aantal gevaarlijke vluchtige organische stoffen (VOS ) die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Formaldehyde behoort tot deze stoffen en is, in verhoogde concentratie, één van de meest schadelijke stoffen in de binnenlucht. De verf haalt tot 70% van de schadelijke formaldehyde uit de binnenlucht en levert daarmee een positieve bijdrage aan de woon- en leefomgeving van bewoners. De muurverf laat zich makkelijk verwerken en geeft een supermat eindresultaat. Naast dit esthetische effect draagt Sigma Air Pure bij aan een beter binnenklimaat. Bovendien maakt u met deze supermatte muurverf ook nog eens een milieuvriendelijke keuze. Sigma Air Pure is 45% biobased en de verpakking is gemaakt van 100% gerecycled materiaal!

Welke maatregelen kun je zelf nemen om milieubewust en comfortabel te kunnen wonen?